Informacje
-
O salmonellozach:
O salmonellozach
Salmonelloza jest zakaźną chorobą zwierząt i ludzi, wywoływaną bakteriami Salmonella. Bakterie te są bakteriami jelitowymi, które mogą być przenoszone przez wszystkie zwierzęta oraz przez człowieka. Ich obecność w środowisku jest dosyć powszechna.Salmonellozy u ludzi
Do zakażeń u ludzi dochodzi najczęściej przez spożywanie skażonych produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. jaj i produktów jajecznych oraz mięsa i przetworów mięsnych, głównie drobiowych. Ryzyko zakażenia można zmniejszyć właściwie obchodząc się z surowym mięsem i innymi surowymi produktami spożywczymi, gotując je w odpowiednich temperaturach oraz zachowując dobrą higienę kuchenną (m. in. regularne mycie rąk i powierzchni mających styczność z surowym mięsem, osobne przechowywanie produktów surowych i pozostałej żywności). Źródłem zakażenia mogą być także utrzymywane jako zwierzęta towarzyszące gady (np. żółwie, węże, jaszczurki) i płazy (np. żaby i salamandry). Dlatego też zaleca się mycie rąk po kontakcie z tymi gatunkami zwierząt oraz ograniczenie takiego kontaktu w przypadku osób o obniżonym poziomie odporności.
Więcej o salmonellozach u ludzi można przeczytać na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz na stronach EFSA (European Food Safety Authority).
Salmonelloza u ludzi jest jedną z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najważniejszych ekonomicznie, zoonoz. Zwalczanie salmonelloz u ludzi wymaga ograniczenia obecności bakterii Salmonella u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mając powyższe na celu Unia Europejska ustanowiła odpowiednie mechanizmy kontrolne. We wszystkich państwach członkowskich wprowadzono programy kontroli Salmonella w wybranych grupach produkcyjnych drobiu (więcej o Krajowych programach zwalczania niektórych serotypów Salmonella u drobiu realizowanych w Polsce można przeczytać tutaj ).
Salmonellozy u drobiu:
Niektóre serotypy Salmonella (np. serotypy S. Gallinarum, S. Pullorum, S. Arizonae) mogą powodować u drobiu choroby dające objawy kliniczne, choć większość z nich nie wywołuje objawów klinicznych. Pałeczki Salmonella mogą się przenosić zarówno w drodze zakażenia pionowego, czyli ze stada rodzicielskiego na potomstwo, jak również w drodze zakażenia poziomego, ze skażonego środowiska na drób. Możliwe źródła zakażenia stada pałeczkami Salmonella:- sprzęt, wyposażenie, pojazdy,
- obsługa,
- pisklęta jednodniowe,
- pasza i woda,
- ściółka,
- obecność innych zwierząt na terenie gospodarstwa (domowych i dzikich - ptaki, gryzonie, owady),
Obowiązki hodowców / producentów drobiu i jaj
Przepisy rozporządzeń wprowadzających ww. programy do realizacji nakładają na hodowców / producentów drobiu i jaj m.in. obowiązek pobierania próbek z określoną częstotliwością. Badanie próbek można wykonać w:- laboratoriach wyznaczonych przez Głównego Lekarza Weterynarii - Zakładach Higieny Weterynaryjnej (dane teleadresowe ZHW dostępne są tutaj),
- laboratoriach zatwierdzonych przez Głównego Lekarza Weterynarii w kierunku metody badawczej opisanej w zmianie do Polskiej Normy PN-EN ISO 6579:2003/A1:2007(rejestry i wykazy laboratoriów i pracowni laboratoryjnych dostępne są tutaj),
W piśmie przewodnim dołączonym do próbek kierowanych do badania laboratoryjnego hodowca / producent jest obowiązany umieścić następujące informacje:
- imię i nazwisko oraz adres posiadacza drobiu,
- numer lub oznaczenie stada oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu drobiu / gospodarstwa;
- liczbę próbek oraz rodzaj pobranego materiału;
- datę i godzinę pobrania próbek oraz wysłania ich do laboratorium;
- rodzaj zastosowanej szczepionki w stadzie drobiu oraz terminu jej podania;
- informację o stosowanych środkach przeciwdrobnoustrojowych;
- imię i nazwisko osoby pobierającej próbki;
Dokumentacja przechowywana w gospodarstwie musi zawierać następujące informacje:
- stada (liczba sztuk drobiu, wiek),
- rodzaju próbek, daty i godziny pobrania próbek,
- danych osoby pobierającej próbki,
- daty i godziny wysłania próbek do laboratorium,
- nazwy i adresu laboratorium,
- wyników badań laboratoryjnych próbek pobranych w ramach programu.
Dokumentację przechowuje się co najmniej przez 2 lata od dnia zbycia stada.
Zasady ochrony drobiu przed chorobą (bioasekuracja)
W odniesieniu do stad drobiu hodowlanego wymagania w zakresie dobrej praktyki higienicznej zostały zawarte w rozdziale 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 września 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.Podmioty utrzymujące zwierzęta gospodarskie w celu umieszczenia na rynku tych zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od tych zwierząt (tj. w szczególności producenci jaj konsumpcyjnych i żywca drobiowego) są obowiązani do stosowania przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego pochodzące z tych gospodarstw są wprowadzane na rynek
W odniesieniu do warunków utrzymania drobiu oraz zasad zarządzania gospodarstwem powinny być stosowane następujące środki bioasekuracji:
- stosowanie zasady „cały kurnik pełen lub cały kurnik pusty”;
- zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła;
- stosowanie prawidłowej obsady kurnika;
- utrzymywanie w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drobiu w jednakowym wieku;
- izolacja poszczególnych kurników przez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia, narzędzi;
- zabezpieczenie paszy przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków;
- rejestrowanie wejść osób postronnych na teren gospodarstwa;
- odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa;
- regularne aktualizowanie planu zabezpieczenia gospodarstwa przed gryzoniami;
- rejestrowanie prowadzonych regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji.
Pomieszczenia, w których utrzymuje się drób, ich wyposażenie oraz sprzęt powinny być:
- wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania;
- zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie;
- utrzymywane w czystości;
- oznakowane tablicą z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.
Odchody oraz niezjedzone resztki paszy powinny być usuwane z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody.
Osoby zatrudnione do wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu powinny:
- stosować odzież ochroną, oddzielną do pracy przy każdym stadzie w kurniku;
- posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella;
- zostać przeszkolone w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia za pośrednictwem odzieży oraz sprzętu.
Zalecenia dotyczące transportu drobiu:
drób powinien być przewożony zgodnie z przepisami:
- ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt akty zmieniające dostępne są tutaj
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt akty zmieniające dostępne są tutaj
- rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniającego dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1255/97
transport do gospodarstwa powinien odbywać się w pojazdach oraz w kontenerach lub pojemnikach transportowych, które zostały dokładnie oczyszczone i odkażone przed załadunkiem drobiu przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego w stężeniu umożliwiającym inaktywację pałeczek Salmonella;
bezpośrednio po rozładunku drobiu w gospodarstwie albo w rzeźni pojazdy oraz kontenery lub pojemniki transportowe powinny być oczyszczone i odkażone przy użyciu dopuszczonego do obrotu środka odkażającego w stężeniu umożliwiającym inaktywację pałeczek Salmonella.